Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Pensioentekort? Pak nu uw aftrekpost!

Geplaatst op: 01-11-2019, 12:45:53

Heeft u aantoonbaar pensioentekort?

Dan kunt u ter aanvulling van uw pensioen een aftrekbaar bedrag in een bancaire lijfrente storten. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van uw jaren reserveringsruimte.
Maar let op: doe dit alléén als er op één of andere manier belastingvoordeel te halen is, bijvoorbeeld als het belastingtarief waartegen de toekomstige uitkeringen zullen worden belast lager is dan het tarief waartegen u de inleg nu aftrekt.
Trekt u nu af tegen het hoogste tarief en valt u straks als AOW’er in het 19,45%-tarief voor de inkomstenbelasting (ter indicatie: in 2020 bij een inkomen tot en met € 34.712), dan is het aanvullen door middel van een bancaire lijfrente fiscaal interessant.

Dat is trouwens óók het geval als dat bedrag anders nog jaren in box 3 zou vallen en u er al die tijd vermogensrendementsheffing over zou moeten betalen. Doe de storting vóór 31 december 2019 als u die in uw aangifte over 2019 wilt aftrekken.

Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie kunt u zelf uitrekenen hoeveel u opzij kunt zetten. Houd wel rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet die u te zijner tijd zult moeten betalen over uw inkomen. Voor 2020 bedraagt de IAB-ZVW over inkomens (AOW, pensioen, lijfrente, et cetera) tot circa € 56.000 5,45%.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 1 november 2019

Ga terug naar de vorige pagina